luni, 14 ianuarie 2013

PREVENIREA BOLIILOR

De cele mai multe ori, carasul se streseaza din cauza la calitatea apei, dupa care se imbolnavesc si atunci intervin infectiile cu bacterii, paraziti sau/si ciuperci.

Pentru a crea conditiile pentru a preveni boliile la carasi, trebuie:

- Apa schimbata regular. Din propria experienta, pot spune ca sunt 2 modalitati de a schimba apa cele mai eficiente: - schimbare de 30% din apa de 2 ori pe saptamana.
                      - schimbare de 10% din apa de 4-5 ori pe saptamana.
 Apa de la robinet este cea mai buna apa pentru ei, insa trebuie curatata de impuritati si sa fie la aceeasi temperatura cu apa din acvariu. Cea mai simpla modalitate de-a face acest lucru este: 
Se fiarba apa ca sa micsoram Clorul si KH-ul din apa, se amesteca cu apa rece ca sa obtinem aceeasi temperatura cu apa din acvariu( temperatura ideala este intre 21-24 grade C).

Este nevoie de:

- Solutie(tratamente pentru apa) pentru a elimina impuritatiile din apa(Amonium, Nitrate,Nitrite,Clor,stabilizarea PH-ului). Detaliile sunt la pagina TRATAMENTE. 

- Se adauga 1 lingurita mica de sare( fara iod) la fiecare 10l de apa pentru a purifica apa de Clor si pentru a preveni apararea ciupercilor.

- OPTIONAL: Se adauga 5 picaturi de albastru de metil la 50l de apa, pentru a clarifica apa si pentru a ajuta filtrarea apei.

- Filtrul trebuie pornit in permanenta(In afara de filtrul de carbon in timpul tratamentului de pesti cand sunt bolnavi). Detaliile sunt la pagina TRATAMENTE.

- Oxigenarea apei, are nevoie de o pompa de aer cu tub care intra in acvariu, si piatra de oxigen. Detaliile sunt la pagina TRATAMENTE.

- Plante naturale sau jucarii genul ascuzatori pentru ei. Carasiilor aurii le place discretia din cand in cand pe zii, si le-ar face bine o ascunzatoare. Plantele naturale sunt preferatele mele pentru ca sunt naturale. Carasii mei sunt inebuniti dupa ele. Plantele trebuie sa fie mai rezistente(frunze mai mari si compacte), altfel carasii aurii din curiozitate va musca din ele si le va manca...

- La introducerea unei pesti noii in acvariu, este esential sa fie:

1. Pestele nou sa fie sanatos. Ca incepator, este putin mai greu pt a se da seama cat de sanatos este pestele achizitionat la magazin, fiindca multi pot arata sanatosi, dar de fapt sunt infectati, la gramada in aceeasi acvariu.

2. Trebuie sa ne asiguram ca pestele nou nu ii va afecta pe ceilalti daca este bolnav, si ca sa nu raceasca atunci cand este scos din punguta de la magazin, si pus in acvariu. Cand pestele nou este inca in punguta de la magazin, trebuie pus punga sa pluteasca pe apa(din acvariu) cel putin 20 de minute, ca sa se faca o temperatura apropiata de cea din acvariu. Mai multe detalii la pagina TRATAMENTE.

3. Din pacate, cand un peste arata sanatos,(nu are pete albe ca niste grisuri, nu are rupturi, nu exista rani pe solzi, nu are ochi rosii, etc..detalii la pagina CARASUL BOLNAV), nu inseamna ca este si sanatos. Poate fii afectat usor de la acvariul aglomerat unde a stat, si sa fie un inceput de boala, cand atunci simptomele nu sunt foarte clare. DAR, nu aceasta este problema. Problema este ca, trebuie sa fim atenti ca sa ii tratam de boala corecta, in modul corect si incercand cat mai mult sa mentinem apa in conditii bune pentru ei, imediat cum vedem schimbariin carasii nostrii aurii zambareti. Ei sunt sensibili, dar rezistenti in acelasi timp, asa ca visul multor pasionati de carasi aurii, de-a le vedea crescand mari si sanatosi, poate usor fii implinita.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu